KÄLLOR TILL SOLDATFORSKNING
Författare: Ingvar Hallqvist
Artikel ur ”Kindsforskaren” Nr.3 – 2003 Årg.14 Sid.5
Man har beräknat att ungefär 250 000 svenska män tjänat som indelta soldater från slutet av 1600- till början av 1900-talet. Att då många av oss släktforskare, kanske de allra flesta, har en eller flera indelta soldater i sina anor är väl ganska förståeligt, med tanke på att det i allmänhet föddes många barn i soldattorpen.
Du som vill veta mer än vad församlingens husförhörslängder har att berätta kan söka i Krigsarkivets (KA) stora samlingar. Av dessa är generalmönsterrullor (GMR) den bästa och största källan att ösa ur för släktforskaren. Vilket regemente och kompani som din soldat tillhörde samt hans nummer är noterat i husförhörslängden. Liksom socknens husförhörslängd finns filmad på mikrokort och rullfilm och kan lånas genom kommunbiblioteken, finns också samma möjlighet beträffande GMR. I dessa rullor är antecknat ålder, civilstånd, längd, antagningsår, utmärkelser, uppförande, fälttåg, arbetskommendering, avskedsår, underhåll m.m., och ibland någon bilaga om sjukdom eller annat förhinder till inställelse vid generalmönstringen.
I KA finns många andra handlingar t.ex. approbations-(antagning), kassations- (avsked), rekryterings- och vargeringsrullor (reservsoldater), journaler och liggare, anställningskontrakt m.m. Dessa handlingar är inte alltid filmade, men kan studeras genom besök vid KA i Stockholm.
I domstolsarkiven kan man hitta torpsyneprotokoll, anställningskontrakt, tvistemåls- och brottmålsprotokoll, testamenten och bouppteckningar. Domstolsprotokollen är också i många fall filmade, men kan vara svåra och tidsödande att söka i.
I kyrkans arkiv finns, förutom husförhörslängden, födelseboken, dödboken och vigselboken som kan innehålla bilagor med intyg för soldaten att ingå äktenskap med sin tilltänkta. Detta med tanke på att man skulle hindra soldaten från att binda sig vid ett uselt fruntimmer som kunde orsaka hans förfall.
I landsarkiven finner du också handlingar som inlevererats från resp. länsstyrelse och länsmanskontor, såsom torpsynehandlingar, kopior av soldatkontrakt m.m. Många hembygds- och släktforskare kan dessutom ge värdefulla upplysningar om soldattorpen.
Flertalet av våra svenska indelta landskapsregementen med båtsmän, ryttare och infanterisoldater är registrerade och inlagda på CD och finns på större bibliotek. Så gott som hela Älvsborgs regemente
( I 15 ) och Älvsborgs kompani vid Wästgöta regemente är ganska väl genomgångna vad beträffar GMR, och registrerade på data.