TRANEMO HEMBYGDSFÖRENING

Författare: Bertil Olsson, ordförande

Artikel ur ”Kindsforskaren” Nr.1 – 1998 Årg.9 Sid.4-5

I år fyller Tranemo Hembygdsförening 50 år. Tanken med en hembygdsförening i Tranemo Pastorat uppkom redan 1946. Det tog 2 år innan föreningen var färdigbildad och stadgarna antagna och den 30 nov. 1948 hade man sitt första sammanträde. Föreningen fick det stolta namnet Tranemo pastorats hembygds- och fornminnesförening och skulle verka i hela pastoratet. Från början hade man ett tiotal medlemmar, men redan efter ett halvår fanns det 128 stycken.

Den första styrelsen bestod av Johannes Bexell, Harald Melander, Knut Palmqvist, Arvid Stigsen och Helge Pettersson från Tranemo, Simon Kjöllerström och Ivar Pettersson från Mossebo, Erik Eriksson och John Forsberg från Ambjörnarp samt Axel Löfqvist och Axel Melkersson från Sjötofta. Ordförande blev Johannes Bexell.

Efter en tid bildade Ambjörnarp och Sjötofta sina egna hembygdsföreningar och 1976 antogs namnet Tranemo Hembygdsförening.

I juni 1949 fick föreningen genom en donation från Södra Älvsborgs Läns Hushållningssällskap mottaga ca 4 000 kvadratmeter tomtmark vid Tranemosjöns östra strand samt ett magasin från Kroksjölund. Dessutom skänkte Hylte Bruks AB en ryggåsstuga – Karinabostugan – från Mossebo.

Stugan flyttades och i september 1952 kunde den invigas i hembygdsparken. Mer än 400 personer kom till hembygdsparken denna söndag. Hemvärnsmusikkåren spelade, Johannes Bexell talade och solen sken.

Föreningen byggde även en dansbana i parken i början av 50-talet som flitigt användes under sommarhalvåret.

År 1957 skänkte Knut Palmqvist ytterligare 12 600 kvadratmeter tomtmark och nu kunde man flytta ytterligare två hus till parken, nämligen en ryggåsstuga – Brännaredsstugan – skänkt av Arvid Stigsén och en linbasta skänkt av Karl Karlsson, Hässelås.

Redan på 60-talet skänkte Edor Pettersson, Björdam en gammal så kallad nattstuga från Björsdams kvarn, till föreningen. Denna kom inte på plats i parken förrän 1994. Det sista tillskottet av byggnader färdigställdes så sent som 1997. Det var ett timrat tvåvånings sädesmagasin från Uddebo gård som skänktes av Limmareds Skogar.

Tranemo- och Uddebobor har villigt skänkt värdefulla och antika föremål genom åren. Bland de större donatorerna av föremål kan nämnas Anna och Helge Claesson, Uddebo, som i stort sett inredde Karinabostugan, David Abrahamsson, Borås och systrarna Alice och Blenda Fridström, Algutstorp m.fl.

Under åren har många olika aktiviteter förekommit i vår park och i föreningens regi. De första åren hade man gammaldanskurser, man hälsade våren på valborgsmässoafton, och firade Svenska flaggans dag. Två höjdpunkter att nämna var när Estelle Bernadotte invigde ett scoutläger och Borås folkteater framförde Värmlänningarna.

Hela femtiotalet och större delen av sextiotalet är det en livlig aktivitet i föreningen.
Sedan följde dock några år av tystnad under slutet av sextiotalet och början av sjuttiotalet. Det var inte Tranemo ensamt om. Många hembygdsföreningar sov törnrosasömn under dessa år.

1976 tog verksamheten ny fart och man började satsa på aktiviteter igen, som skulle få folk att upptäcka sin hembygd.

Alla gamla föremål katalogiserades och fotograferades. Fotoinsamlingar av människor, händelser och miljöer påbörjades och pågår ständigt vilket resulterat i att föreningen idag har ca 500 fotografier i sina samlingar. En torpsektion under ledning av Sven Slätteby bildades 1980, som märkte ut alla gamla torpställen med skyltar. 1982 började Rune Holmberg tillsammans med Östen Knutsson att inventera platser för tidig järnframställning vilket arbete har rönt uppmärksamhet såväl inom landet som utomlands.
( Se separat artikel)

Föreningen har vid två tillfällen tagit initiativ till och anordnat Hemvändardagar tillsammans med övriga föreningar i samhället under stor uppslutning.

”TRANEMO – Forntid – Nutid”, en tidskrift med turistmål och historiska notiser började utges 1978 av föreningen. Hittills har det blivit sex utgåvor och föreningen har för avsikt att komma ut med nr sju under jubileumsåret.

Även som opinionsbildare har föreningen utmärkt sig. Detta skedde när kommunen hade framskjutna planer på att riva gamla Folkskolan från 1905 för att ge plats åt en ny lågstadieskola. När planerna kom till föreningens kännedom agerade den omedelbart genom att kalla till opinionsmöte, göra skrivelser till kommunen samt namninsamlingar. Uppslutningen av samhällsbor var total, vilket resulterade i att kommunen fick ompröva sitt beslut. Idag står vår gamla skola kvar och genomgår nu en inre renovering för att åter bli en läroanstalt, men denna gång åt ABF:s studieverksamhet.

Under åren har ett ofantligt ideellt arbete utförts i föreningen. Det är omöjligt att nämna alla namn, men ett namn måste speciellt framhållas och då med tanke på släktforskning. Personen ifråga är den sedan några år tillbaks avlidne Sven Slätteby. Vi hade förmånen att ha denne man som medlem och styrelseledamot i vår förening. Hans kunskap och kännedom om sin hembygd var fantastisk och få är de släktförhållanden i socknen som han inte kände till. Ett verk han lämnade till eftervärlden är hans förteckning på alla personer som ägt och brukat gårdar, torp och backstugor i Tranemo socken sedan mitten av 1700-talet och ibland längre tillbaks i tiden. Förteckningarna kan användas av alla och envar på Tranemo bibliotek och är en oerhörd hjälp för en släktforskare med rötter i Tranemo.

50 år är en aktningsvärd ålder, men någon skröplighet märks inte. Tvärtom – föreningen är mycket livaktig och har många projekt på gång.
Under jubileumsåret kommer föreningen att anordna föreläsningar och andra aktiviteter, så håll ögonen öppna efter annonser i dagspressen.

Den dåvarande styrelsen, år 1998, bestod av Bertil Olsson, ordf., Roland Bergsten, v.ordf, Rune Holmberg, sekr., Arne Willhammar, kassör, Urban Björn, Ulf Gustavsson, Ulla Gustavsson, Caj Larsson, Inga Larsson, Mats Pettersson och Stig Rylander.