JOHANNA GÖR MÖSSOR – MADE IN TRANEMO OCH PÅ STICKFABRIKEN GÅR FORTFARANDE STICKMASKINERNA
Artikelförfattare: Ann Sofie Wahlberg.
Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2010-12-09.
Nr 49 – årg. 19, sid. 10.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.
Johanna Persson Green var chef inom bankvärlden när hon som mammaledig upptäckte andra värden i livet. Hon startade istället eget inom barnkläder och gör nu en del av tillverkningen på Stickfabriken i Tranemo./ Johanna bor i Täby i Stockholm./Notering Inga-Lill Lindgren.
Det var för två år sedan som Johanna Persson Green, vd för Bellio, startade sitt företag. Hon började med skinntofflor för småbarn och denna höst har hon fortsatt med stickat.
Tidigare arbetade hon på bank, satt i ledningsgruppen och var chef för IT, backoffice och kundtjänst.
Efter första barnet var hon tillbaka i jobbet snabbt, men kände ändå att den takt hon jobbat i tidigare var svår att hålla med barn. När hon blev gravid igen så insåg hon att hon inte ville vara en karriärsmamma i högklackat som slängde in barnen på dagis och jobbade på nätterna.
Funderade på att importera
Så satt hon och surfade på nätet efter billigare skinntofflor till barnen, än de hon hittade i butiker och fundera på att börja importera.
– Men jag ville inte stötta barnarbete och jag vill att produkterna ska var schyssta mot miljön. Läder innehåller ofta mycket gifter, inte så kul med småbarn som suger på allt.
Johanna Persson Green har ingen designutbildning men är kreativ och ritade en modell och sydde på maskinen hemma.
– Det fick bli enkla motiv eftersom det kostar mer att tillverka komplicerade saker i Sverige.
Nästa steg var att leta leverantör och hon hittade så småningom garveri och sömnad i Sverige.
Växte till att ge två jobb
Skinntofflorna började som ett projekt under mammaledigheten, växte till ett företag och ett jobb att gå till.
Leverantörerna, bland annat toffeltillverkaren Docksta, har blivit mer som samarbetspartners och de utvecklar produkterna tillsammans.
– Det känns bra att växa så att de vi jobbar med också hänger med.
Sedan sålde hon in tofflorna till ett antal butiker. Hon hade tur att det var lågkonjunktur och kronan stod lågt. Samtidigt kom en debatt om gifter i skor.
– I det sammanhanget köpte butikerna gärna svenska och miljövänliga varor.
Hon rider också på vågen med ”lattemammor”. Mammor som är lite äldre och har god ekonomi att konsumera även produkter för barnen.
Nu har Johanna en anställd och en praktikant, som knyter ihop tofflorna, sätter i lappar, och förpackar dem.
Nytt sortiment
Men som den entreprenör som Johanna Persson Green faktiskt upptäckte att hon var, fortsätter idéerna till utveckling. I höstas började hon med stickade mössor och halsdukar. Via designern Erika Laurell fick hon kontakt med Bergmans i Borås som levererar garn och Stickfabriken i Tranemo, som fortfarande kan göra mindre stickade produktioner i Sverige.
Hon kom ner till Stickfabriken i september för att försöka översätta sitt första mönster elefanten till stickmönster. De provstickade och resultatet blev bra.
Någon månad senare levererades första beställningen och de la en andra.
– Det är bra att arbeta med små producenter. Vi är båda flexibla och kan samarbeta. Och kollektionen kan komma ut på marknaden snabbt.
Fördelarna att tillverka i Sverige är att det går lätt att träffas och att det inte blir lika mycket fel.
Johanna vill inte vara hemlig och mystisk som företag. Hon har också provat att låta köparna få vara med och bestämma vilka nya motiv som ska produceras.
– Vi la ut förslag på modeller på Facebook och de mössor de flesta av våra 500 fans röstade fram tillverkade Stickfabriken!
PÅ STICKFABRIKEN GÅR FORTFARANDE STICKMASKINERNA
Artikelförfattare: Ann Sofie Wahlberg.
Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2010-12-09.
Nr 49 – årg. 19, sid. 10.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.
Mikael Malmström
Sysselsättning: Äger Stickfabriken i Tranemo.
Omsättning: 1 miljon kronor.
Verksamhet: Stickar små serier till nischade svenska märken, fabriksförsäljning, egen kollektion.
Mikael Malmström har arbetat hela sitt yrkesliv inom textilbranschen. Han har varit med från den stora produktionen på 80-talet, i utflyttningen till Baltländerna och Kina och nu med små svenska designer som gärna tillverkar i Sverige.
Mikael Malmström började sommarjobba på Tranefors som ägdes av Sätila of Sweden, som 19-åring, blev produktionsledare och sedan kvar som ägare 1991 när Sätila la ner sin tillverkning.
– Jag tillverkade muddar och väv till flera kunder, bland annat Gefa och Blåkläder fram till 1993.
När de lade ner fortsatte Mikael istället med en kollektion mössor åt kedjor som KappAhl, Lindex, Åhléns och Hennes & Mauritz. Omsättningen ökade från en halv till tre miljoner på ett år. Mikael var också med på textilindustrins utflyttning till Lettland, körde dit maskiner och lärde upp sömmerskor och tillverkade där i 4-5 år.
Sedan flyttade kedjorna sin tillverkning till Asien. Mikael tog uppdraget att få igång fungerande tillverkning i Kina för Polarn & Pyret och tillbringade tre månader i Kina 2006 med att få igång tillverkning av mössor.
– Det var en komplicerad barnmössa med reflextråd, windstopper och fleecefoder.
Sitter i händerna
Det är svårt att sticka med reflextråd och han fick handgripligen se till att tillverkningen skulle fungera där.
– Textil känsla sitter i händerna. Man får lyssna till hur trikån låter, för att veta om den har rätt elasticitet, det får inte vara för löst eller för hårt stickat.
Numer är hans kunder svenska designer med egen produktion som är rädda om sin tillverkning. Samma kontroll går inte att få med tillverkning i Kina. Oddbirds är en av de lokala och Bellio i artikeln ovan är en annan kund.
– Det nya är att det ska vara ekologiskt och tillverkar man till baby är det extra viktigt eftersom de stoppar in allt i munnen.
Mer än en leverantör
Med de små företagen blir det ett samarbete som Mikael tycker är roligt.
– För de stora kedjorna är man bara en av firmorna som lämnar offert. Med företag som Bellio får man vara med och tänka i deras stil. Man blir mer samarbetspartner och konsult än leverantör.
Mikael kan hjälpa en designer från idé till ut i butik på fyra veckor.
I fabriken i Tranemo arbetar nu bara en sömmerska. Mikael har också tillgång till stickmaskiner i Ambjörnarp i samarbete med Michael Andersson på RA Trikå.
– Och det finns möjlighet för fler kunder att tillverka i stickad trikå.
Dessutom tillverkar Mikael sin egen specialitet, de nu så populära Pippi-tröjorna.
– Vi var tidiga med dem, startade redan 2002.
Han har just startat upp en webshop via sin hemsida med de egna kollektionerna. Så har de gamla stickfabrikerna anpassat sig till dagens samhälle.
Ute i fabriken visar Mikael sin rundstickningsmaskin. Det tar bara en minut att sticka en mössa på den maskinen!
Tillägg till ovanstående artiklar.
Artiklarna är publicerade enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser under www.tranemo.nu
Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.