FÖRBERED DIG FÖR DIGITAL-TV

Artikelförfattare: Tina Hjorth Svensson

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2005-10-06.
Nr 40 – årg. 14, sid. 34. Ur den ingående delen med tema ”Bygg och Bo”.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Tabloidtryck i Norden AB.

Om ganska exakt ett år, den 6 november 2006 släcks det analoga nätet i bygden. Men vad innebär övergången till digital-TV för oss TV-tittare?

Bernt Ernstsson har monterat TV-antenner sedan de första TV-sändningarna här bygden 1958. Övergången till digital-TV är den mest omfattande av alla övergångar Bernt varit med om eftersom den berör så många, samtidigt.

Varför sker en övergång till digitala TV-sändningar?
– Det är regeringen som beslutat att Sverige ska gå över till digitala TV-sändningar och bakgrunden är energibesparing, berättar Bernt.
I och med övergången kan effektförbrukningen minskas. Det analoga sändningsnätet är en stor effektslukare, 3-1000 kW går åt per sändare och program. Med digital sändning är förbrukningen endans 50 kW per MUX (en sorts programindelning där SVT:s kanaler har en MUX, TV4:s kanaler en, Canal Digital en och ytterligare en med blandat utbud).
Bättre bildkvalité med digital marksänd mottagning är ett plus som kommer glädja TV-tittare med snöig bild och skuggor.

Vem berörs?
I TV-reklamen för Canal Digital visar sonen sin pappa hur TV-rutan blir svart när digital-TV införs.
– Det är inte riktigt sant, säger Bernt. Först släcks två kanaler och en textruta visas. Efter två veckor visas samma textruta även i den tredje.
Och det är inte heller alla som berörs av övergången. De som redan installerat parabol med nordenutbudet ”Thor och Sivus” har redan sitt på det torra och behöver inte göra någonting. Hushåll med kabeltv-anslutning berörs inte heller, där är det kabeltv-operatören som ansvarar. Bor man i hyreshus med fler än tio lägenheter slipper man också bekymra sig, då är det hyresvärden som står för anslutningar.
– I mindre hyreshus får hyresgäster och hyresvärd komma överens hur man ska agera.
De som ”drabbas” är alltså villaägare med ”vanlig” antenn, utan parabol eller kabel-TV.

Blir det billigare om man väntar med installationer till det är dags?
– Nja, när boxen kom kostade den mellan tre och fyratusen. Idag är den nere på 800-1 400. Om man väntar riskerar man ju dessutom att TV-handlarna och montörerna inte har utrustningen hemma. Redan nu är en hel del restnoterat.

Ny utrustning
Vad behöver man för att se digital-TV?
– Först och främst behöver du en digitalbox med programkort. Vilken leverantör du ska välja beror på vilka kanaler du vill se. Olika leverantörer har olika utbud.
Om det finns flera TV-apparater i huset behövs mer än ett programkort för att familjens medlemmar ska kunna se olika program. Pappa vill kanske se nyheterna, mamma satsar på ”Desperate Housewifes” och barnen vill se tecknat.
– Det finns flera olika boxar att välja mellan, och operatörerna erbjuder olika varianter för att man ska kunna se olika kanaler på husets TV-apparater.
Den som nöjer sig med de fria kanalerna SVT1, SVT2 och TV4 klarar sig undan med sju-åtta hundralappar. Den som däremot vill välja mellan 31 olika kanaler får punga ut med lite till, beroende på vilket utbud som önskas. Hos TV-handlarna finns de olika operatörernas utbud väl redovisat.

Räcker det med en box för att se digital-TV?
– Inte alltid. Om man märker att ”fyrornas” utbud inte fungerar, att små rutor fladdrar omkring på TV-skärmen, är TV-antennen för gammal. Den klarar inte av de frekvenser som ”fyrornas” MUX sänder på. Då måste man byta till en digitalantenn.

Om jag köper ny TV, är den förberedd för digital-TV då?
– En positiv nyhet är att Philips i dagarna har fått ett antal TV-apparater godkända av Boxer för digital tuner inbyggt redan vid köpet. Sverige är ett litet land och tidiga med att gå över till digitala sändningar, så flera TV-producenter väljer att vänta.

Digitalt från Borås
Här i bygden får de flesta sina TV-sändningar från sändaren i Borås som vidareförmedlar TV-sändningarna från Kaknästornet i Stockholm. Boende på vissa platser, som södra Svenljunga, får sina sändningar från Finnveden eller Halmstad. Sändaren i Borås har varit digital de senaste 4-5 åren, och Finnvedens tar steget den 15 oktober. Ett par små sändare i Uddebo och Krusatorpet kommer fortsätta sända som tidigare, även efter övergången.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.