ETT REJÄLT LYFT I DALSTORP – VÄRMEPANNAN PÅ PLATS PÅ HÅLLANDERS ENERGI

Artikelförfattare: Ann Sofie Wahlberg.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2005-09-22.
Nr 38 – årg. 14, sid. 6.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Tabloidtryck i Norden AB.

Nu står den 27 ton tunga värmepannan på plats bakom Hållanders sågverk. Nu har Dalstorp, liksom Tranemo, sin egen panna. Snart kan Dalstorpsborna slänga ut oljepannorna, fjärrvärmen är på gång.

Det är tänkt att Hållanders energi ska kunna leverera värme i mitten på november (år 2005).
Det är en rejäl satsning ägarna Christer Hållander och brodern Olof gör. 17 Mkr har bara pannan kostat. 25 Mkr är totalkostnaden.
Skelettet av ugnen står redan uppe. Nu har också pannan, där värmen från fliseldningen ska bli vattenburen, kommit. Järnforsen heter företaget från Halmstad som installerar.
– Men den här pannan är liten i jämförelse med ugnen. Ugnen behövde vi följebilar till när vi transporterade den hit, säger Magnus Holmgren, projektledare på Järnforsen.

De säljer 15 liknande pannor om året i Sverige. Själva pannan är dansk, en Danstoker. Kranen som lyfte pannan av trailern och på plats, var samma som lyfte bron i Tranemo, en mobilkran som klarar 80 ton.

Självförsörjande
Hållanders energi ska vara självförsörjande på flis från sågverket.
– Det är en miljövinst, att man slipper transportera fliset, säger Hasse Olofsson, chef för värmeverket. Och alla utsläpp kommer på en plats och renas. Vi håller normen för utsläpp gott och väl.
Pannan levererar även värme tillbaka till sågverket, till virkestorkar där nysågat virke ska torkas. Nu ska ugn och panna kläs in och ett hus ska byggas runt om.

Huset måste också ha upp värmning, genom att rökgasfläkten till anläggningen suger 14 000 kubikmeter luft i timmen blir det rejält kallt på vintern.
Christer Mårtensson från Samhällsbyggnadskontoret, på Tranemo kommun var också på plats. Kommunen är kund och investerar dessutom i ett ledningsnät för 13 Mkr.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.