NYA 27:AN INVIGD

Artikelförfattare: Uppgift om enskild författare till artikeln saknas.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2005-09-15.
Nr 37 – årg. 14, sid. 2.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Tabloidtryck I Norden AB.
Foto: Sune Strand.

I fredags(läs 2005-09-09) var det dags för en efterlängtad stund när den nya sträckningen av riksväg 27 invigdes.
Ända sedan Vägverket aviserade en senareläggning av utbyggnaden av riksväg 27 har de tre kommunerna Borås, Svenljunga och Tranemo arbetat för en tidigareläggning av projektet. En förskottering av kostnaden från de tre ovan nämnda liksom Västra Götalandsregionen gjorde det hela möjligt. Att Aplaredsbon Rut-Marie Emanuelsson också fick till stånd en träff med dåvarande näringsminister Björn Rosengren för några år sedan hjälpte också till att forcera arbetet.

Vid invigningsceremonin i fredags uttalade regionrådet Roland Andersson sin tro på hela regionen som en tillväxtzon, där riksväg 27 har stor betydelse. Roland Andersson nämnde även vikten av en fortsatt utbyggnad mellan Kråkered och Viared, samt en förbättrad avfart vid Limmared.

Borås kommunalråd, Björn Bergquist kallade sträckan Kråkered-Viared den mest lönsamma vägstump som man kan bygga i Västsverige och konstaterade att utbyggnaden minskar centrumtrafiken i Borås med 1 500 mil… per dygn!
Idel positiva tongångar kom det även från Svenljunga och Tranemo kommuner. Svenljungas kommunchef, Göran Nilsson tror exempelvis på en ny grön våg.
– I Svenljunga är vi väl förberedda med bl.a. en satsning på de speciella Svenljungahusen.

– 27:an uppfyller alla önskemål och krav på en bra och säker väg, konstaterade Vägverkets direktör Per Olof Winberg och klippte det blågula bandet som kommunalråden Karl-Göran Ekstener och Thomas Mellqvist höll i.
– Den nya vägen påverkar industrin och är viktig för alla pendlare, sa Thomas Mellqvist medan Karl-Göran Ekstener pekade på att boråsarna nu får närmare till Tranemo. – Vägen blir fulländad i och med utbyggnaden till Viared.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.