SKANSEN PÅ KURS I LJUNGSARP

Artikelförfattare: Ann Sofie Wahlberg.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2009-03-26.
Nr 13 – årg. 18, sid. 6.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.

Plåtslagarskrået fick lära sig slå bleckplåt
Full fart i museiverkstan, här tillverkas hinkar i bleckplåt. Åtta hantverkare från plåtslagarskrået på Skansen fick i lördags ny inspiration i museet i Ljungsarp. I sommar ska de kunna visa bleckslageri på Skansen.

– Vi har en plåtslagarverkstad från 1910-talet på Skansen och eftersom vi vill förnya oss, är vi på kurs här för att lära oss bleckslageri. Det var Torleif Junkell som bjöd in oss, berättar intendent och enhetschef vid Skansens stadskvarter, Ewa Kron.
Hon tycker det är roligt att bleckslagerimuseet i Ljungsarp finns, det enda i Sverige, att det är viktigt att någon tar hand om historien. Hotet för dem på Skansen är att kunskapen om gammalt hantverk försvinner.
– Då står vi med tysta och tomma miljöer. Det är när maskinerna är igång och man hör ljudet och känner lukten som man förstår hur det gick till, säger hon.
Totalt är de 17 hantverksskrån på Skansen, bleck- och plåtslagarskrået är ett. Bleckslageri handlar om att forma varmförtennat järnplåt till hushållsredskap.

Slogs ut av plasten
Bleckslageriet slogs på 1950-talet ut av andra material som plast, men tekniken finns kvar än idag i konserver och färgburkar.
Alla åtta från Skansen är byggnadsplåtslagare till yrket som trots heltids yrkesarbete ägnar Skansen några helger om året.
Torleif Junkell är den som till Torleif Junkell är den som tillsammans med sonen Fredrik 2006
skapade bleckslagerimuseet i den röda ladan bakom Ljungsarps Verkstad.
Här håller också ett lokalt gäng på att läras upp. Torleif satte upp en lapp i fabriken och trodde kanske att ett par skulle nappa. Det blev tio!

Två veteraner
Ledare denna dag är två veteraner, Åke Larsson från Marbäck och Lennart Berglund från Rånnaväg som hade egna verkstäder när bleckslageriet var i gång.
– Mycket av hantverket kommer från bygden, berättar Fredrik Junkell. Ett gäng svenskar utvandrade till Tyskland och lärde upp sig och kom tillbaka och startade här.
Dagens uppgift är att tillverka en konisk hink, den innehåller många av momenten.
– Det är kul att träffa Åke och se hur man tillverkade bruksföremål för hundra år sedan, säger Björn Nihlén. Det är sådant vi försöker visa på Skansen.

Men hinner hantverkarna lära sig något på en enda dag?
– De är duktiga och behöver bara komplettera sin kunskap. De lär sig på några timmar när de får se hur det går till, säger Torleif Junkell.
Hur känns det att de ville komma?
– Att uppmärksammas med besök från Skansen är ju som att kungen kommer hit, säger Torleif.
Ewa Kron passar på att bjuda tillbaka, museets gäng hantverkare får gärna komma till Skansen och visa upp sig.
– Då får vi ta med oss våra maskiner upp, säger Fredrik Junkell som genast gillar idén.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Under rubriken ”Ljungsarps museum åkte till Skansen” följer fortsättningen.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.